Lahki in zmogljivi prenosni računalniki

Na trgu so na voljo različni prenosni računalniki. Zaradi tega je treba običajno kar nekaj pregledovanja različnih modelov, da najdemo ustreznega zase in za svoje potrebe. Če nameravamo svoj novi laptop prenašati naokrog oziroma ga vsak dan nositi s seboj v službo, na fakulteto ali kam drugam, potem je smiselno izbrati čim bolj lahek model. Dobro opcijo pa v tem primeru predstavljajo tudi tablični računalniki, saj lahko v marsikaterem primeru učinkovito nadomestijo laptop, so lažji in bolj priročni za uporabo na poti ali stran od doma kot prenosni računalniki.

Laptopi z nizko težo

Prenosni računalniki se med seboj razlikujejo v številnih lastnostih, med drugih tudi glede na dimenzije. Te pa so običajno povezane tudi s težo. Večji kot je izbrani laptop, težji bo. Zaradi tega je pri izbiri laptopa, ki ga boste uporabljali na poti oziroma pogosto prenašali naokrog, pomembno najti pravo ravnovesje med težo in velikostjo zaslona. Pomembno je, da je velikost zaslona še dovolj velika, da na laptopu lahko opravljate vse naloge, zaradi katerih ste ga kupili, hkrati pa naj bo teža čim manjša oziroma čim nižja. 

Prenosnik mora biti tudi zmogljiv

Poleg dimenzij in teže izbranega modela, pa morajo prenosni računalniki izpolnjevati tudi druge vaše zahteve. Pomembno je, da pred izbiro poleg dimenzij in resolucije zaslona ter teže izbranega modela preverite še:

  • tip zaslona 

Prenosni računalniki imajo običajno tip zaslona HD, lahko pa gre tudi za full HD (FHD) ali ultra HD (UHD), ki se ga navadno uporablja pri večjih zaslonih. Pred izbiro je vsekakor treba preveriti, za kakšen tip zaslona gre.

  • količina prostora na disku

Prostora na disku mora biti dovolj, da boste na njem lahko shranjevali tako vse dokumente kot tudi fotografije, videoposnetke in filme. Koliko prostora na disku potrebujete, je odvisno od tega, za kakšen namen boste uporabljali vaš laptop. Vsekakor pa je dobro poleg diska v njem imeti še en zunanji disk, ki se ga uporablja kot arhiv in za backup.

  • tip diska

Pri izbiri je pomembno preveriti ne le prostor na disku, ampak tudi to, za kakšno vrsto ali tip računalniškega diska gre. V zadnjem času za najboljšega velja SSD disk, seveda pa so vam na voljo tudi različne druge možnosti. 

  • velikost pomnilnika 

RAM oziroma velikost pomnilnika je za zmogljivost računalnika in za to, da bo ta kos vsem nalogam, ki mu jih boste naložili, zelo pomembna. Čim večja je velikost pomnilnika, bolje je, zato se vam pri tem nikakor ne splača varčevati.

Ali tablični računalniki predstavljajo dobro alternativo prenosnim?

Prenosni računalniki v večini nalog lahko zelo dobro nadomestijo stacionarne oziroma osebne računalnike. Ali lahko podobno tudi tablični računalniki nadomestijo prenosnike? To je odvisno od tega, za kaj bi uporabljali prenosnik ali tablico. Za nekatere namene so tablični računalniki odlična izbira in lahko dobro nadomestijo laptope. Poleg tega pa so tablični računalniki še:

  • lažji,
  • manjših dimenzij,
  • bolj enostavni za prenašanje,
  • cenejši.

Vse to so razlogi, zaradi katerih so tudi tablični računalniki postali zelo priljubljeni. Uporabni so za brskanje po spletu, prebiranje različnih besedil, elektronskih knjig in priročnikov, gledanje videoposnetkov, prebiranje elektronske pošte in različna druga opravila. Seveda pa tablični računalniki še vedno ne zmorejo čisto vsega, kar zmorejo prenosni računalniki, oziroma jih ne moremo uporabljati za čisto vse naloge. 

Zaradi tega je najbolje, da vsak pri sebi razmisli, ali bi mu bolj ustrezalo imeti prenosnik, tablico ali osebni računalnik. Nekaterim ljudem zadostuje že samo ena od teh naprav, medtem ko drugi uporabljajo vse tri. Vsekakor pa prenosni računalniki predstavljajo nekakšen hibrid med tablicami in osebnim računalnikom, saj združujejo vse prednosti obojih naprav.

Tablični in prenosni računalniki za vse potrebe

Dandanes so vam na voljo mnogi različni prenosni računalniki, ki so ne samo zmogljivi, ampak tudi lahki in nekoliko manjših dimnezij, zato so enostavni za prenašanje, kar je vsekakor plus. V primeru, da se vam zdijo kljub temu pretežki v ta namen, pa so vam na voljo tudi različni tablični računalniki. Tako slednji kot prenosni računalniki so vam na voljo v spletni trgovini anni.si, kjer boste našli kakovostne modele različnih proizvajalcev. Njihovi tablični in prenosni računalniki imajo tudi garancijo ter so zanesljivo odlične kvalitete.

Kakovostne kartuše učinkujejo dlje. Če ne tiskate veliko, ste v nevarnosti, da se črnilo izsuši in blokira tiskalno glavo. Preberi več …