Naši podatki na telefonu

Vsem uporabnikom pametnih telefonov se je že kdaj zgodilo, da smo ponesreči izbrisali nekaj s svojega telefona, kar nujno potrebujemo. Lahko je to slika, kontakt, sporočilo ali drugi osebni podatki, ki smo jih imeli na telefonu in smo jih pobrisali. Pametni telefoni so postali naši osebni prenosni računalniki in za večino ljudi nosijo veliko vrednost. Na telefonu imamo po navadi veliko osebnih podatkov, ki so za nas neprecenljivi in jih potrebujemo v vsakodnevnem življenju.

V tem članku se bomo poglobili v vzroke izgube podatkov na telefonu in rešitve, ki bi nas pripeljale do cilja – torej kako obnoviti izbrisane slike na telefonu.

Reševanje podatkov iz pametnega telefona

Obstaja mnogo aplikacij, ki jih lahko namestimo na telefon in nam avtomatsko poiščejo ter obnovijo izbrisane podatke. Tako imajo uporabniki na telefonu Android in Apple veliko izbiro plačljivih in brezplačnih aplikacij, ki nam bodo poizkušale obnoviti izbrisane slike in druge podatke.

Obnovitev podatkov na Androidu

Za obnovitev izbrisanih podatkov prvo pomislimo na trgovino Play Store, kjer imamo na voljo celo vrsto različnih aplikacij za obnovitev podatkov. Večina teh aplikacij nam bo obnovila podatke, ki smo jih izgubili, bo pa na telefonu zahtevala »root« dostop. Če izvedemo »root« na našem telefonu lahko izgubimo garancijo. Zato je verjetno najbolje, da obnovitev podatkov prepustimo kar strokovnjakom.
Če smo izgubili pomembne datoteke ali druge podatke iz našega Android telefona je priporočeno, da napravo takoj prenehamo uporabljati in jo odnesemo tistim, ki nam lahko rešijo podatke. Če napravo uporabljamo še naprej namreč tvegamo, da bo telefon prepisal izbrisane podatke z novimi in tako bo reševanje oteženo. Uporabnik se tako vse bolj sprašuje kako obnoviti izbrisane slike na telefonu, hkrati pa vidi, da lahko sam hitro povzroči več težav, kot koristi.

Obnovitev podatkov na iPhonu

Inženirji pri podjetju Apple so uporabili rešitve že v samem telefonu iPhone. Na njem imamo namreč vgrajeno funkcijo reševanja slik, ki smo jih pobrisali. Izbrisane slike ostanejo 30 dni v košu in jih lahko kadarkoli prikličemo nazaj. Pomembno se je zavedati, da podatke, ki so shranjeni na iTunes in iCloudu na enak način lahko prikličemo iz koša. Na telefonu Android lahko enako naredimo z Google Photos. Ampak kako obnoviti izbrisane slike na telefonu takrat, kadar pa je preteklo že več kot 30 dni? Spet bo potrebno za pomoč prositi nekoga, ki se s tem profesionalno ukvarja.

Varnostne kopije so pomembne

Izdelava varnostnih kopij je ključnega pomena za vsakega uporabnika pametnih naprav. Na telefonu z iOS ali Android operacijskim sistemom si lahko izdelujemo varnostne kopije na osebni računalnik, SD kartico ali v oblak. To nam po navadi vzame le nekaj minut časa in zagotovi, da imamo narejeno varnostno kopijo, ki jo lahko kadarkoli obnovimo v primeru nezgode ali okvare. Uporabimo to opcijo kar največkrat.

Ovitki za telefon zaščitijo vaš pametni telefon pred praskami ter poškodbami pri padcu. Preberi več …