Polnilci

Današnji dan si življenja brez polnilcev praktično ne predstavljamo več. Kajti ravno polnilci poskrbijo, da lahko na naših prenosnih napravah baterije ponovno napolnimo ter jih tako uporabljamo večkrat. Predstavljajte si, kako bi bilo, če bi morali vsakič kupovati novo baterijo za telefon, ko bi se izpraznila? Ne samo, da bi bili stroški visoki, to bi bilo škodljivo tudi za okolje. Na srečo obstajajo polnilci za baterije, ki poskrbijo za to, da lahko naše baterije uporabljamo znova in znova.

Kaj je polnilec za baterije?

Polnilec za baterije je naprava, ki ponovno napolni iztrošeno baterijo. Pomembno je, da se v polnilcu uporabljajo le baterije, ki so namenjene ponovnemu polnjenju, torej sekundarne baterije. Polnilec za baterije le-to napolni tako, da vanjo spusti električni tok, ki obrne kemijsko reakcijo, ki poteka v bateriji in jo tako napolni. Kakšen polnilec bomo uporabili, je odvisno predvsem od vrste baterije, ki jo želimo napolniti. Polnilci za baterije se med seboj razlikujejo predvsem po jakosti električnega toka, ki ga prevajajo v baterijo ter tudi po mehanizmu delovanja.

Klasični baterijski polnilec

Verjetno najbolj poznan ter najbolj poceni je navadni baterijski polnilec, ki v baterijo dovaja konstantno napetost, ki jo sprejme iz električnega omrežja. Takšen polnilec baterijo polni počasneje, zaradi tega, da med polnjenjem ne bi prišlo do okvare, ki lahko privede tudi do eksplozije baterije. A do tega lahko vseeno pride, če se mogoče zgodi, da v polnilcu baterijo pustite predolgo. Klasičen baterijski polnilec vam bo tako napolnil vsako baterijo, le ustrezati mora polnilcu.

Polnilec z merilcem časa

Obstajajo pa tudi polnilci za baterije, ki imajo v sebi vgrajen merilec časa in tako baterijo polnijo le določen čas. Takšne merilce lahko kupite v paketu z baterijami, ker so ponavadi nastavljeni na določen čas, v katerem bi se naj takšne baterije napolnile. A težave nastanejo, če s takšnim polnilcem želite napolniti drugo vrsto baterij. Lahko se zgodi, da polnilec ne bo napolnil baterije do konca, ker se bo prej ugasnil. Če pa vanj daste baterijo, ki ni dovolj prazna, pa se lahko zgodi, da bo baterija na koncu preveč napolnjena, kar lahko privede do poškodb baterije ter tudi do eksplozije.

Inteligenten polnilec baterij

Inteligentni polnilci pa baterijo napolnijo v skladu z njenim stanjem. Takšen polnilec zazna, koliko je baterija prazna in tako določi optimalen čas ter napetost polnjenja. Takšen polnilec tako pravilno zazna tudi to, kdaj je baterija polna in se sam ugasne. S tem se preprečijo morebitne težave, ki bi lahko nastopile, če bi se baterija preveč napolnila. Prav tako pa ste pri uporabi tega polnilca lahko prepričani, da se bodo vaše baterije resnično napolnile.