Povečajmo varnost svoje spletne strani

Vsaka spletna stran potrebuje strežnik, ki hrani vse njene podatke. Temu pravimo tudi gostovanje spletnih strani. Poznamo več vrst strežnikov, izmed katerih ima vsak svoje prednosti in slabosti. Najbolj primerna izbira strežnika pa je odvisna od obiska naše spletne strani, kot tudi potreb po prostoru in pasovni širini. Pri izbiri gostovanja pa je tudi dobro, če poznamo varnostne prednosti SSL certifikata. Z vsem tem znanjem pa bomo lahko z več samozavesti in bolj primerno izbrali najboljše gostovanje za našo spletno stran.

Osnovna orodja za izgradnjo spletne strani

Pri nakupu strežnika nam bo ponudnik gostovanja spletnih strani omogočil dostop do osnovnih orodij. Ta orodja so mišljena za administratorje in skrbnike spletne strani. Z njimi lahko nalagamo na naš strežnik videe, glasbo in spletno kodo ter tudi ustvarjamo uporabniške račune. Ta orodja pa so:

FTP dostop 

FTP dostop nam omogoča, da se preko kateregakoli računalnika povežemo v datotečni sistem našega strežnika. To pa nam omogoča, da spreminjamo njegove nastavitve in nanj nalagamo različno vsebino, kot so video ter avdio datoteke.

Domenska elektronska pošta ter računi

Z registracijo domene pridobimo možnost ustvarjanja domenske elektronske pošte. To pa storimo preko uporabniškega vmesnika, kjer lahko ustvarimo uporabniške račune za različne poštne naslove. Obenem pa lahko tudi dodajamo skrbnike za našo spletno stran.

Podpora za različne gradnike

Dandanes imamo na voljo ogromno različnih gradnikov za ustvarjanje spletnih strani. Tako ne potrebujemo znanja HTML in druge kode, da ustvarimo trgovino, blog, stran z novicami ipd.

Pri izbiri gostovanja pa bomo imeli možnost nakupa SSL certifikata. To je izredno pomemben dodatek, ki omogoči enkripcijo vseh podatkov, ki se pretakajo med našo spletno stranjo in njenimi obiskovalci.

SSL certifikat za večjo varnost

Z uporabo SSL certifikata si močno povečamo varnost svoje spletne strani. To je posebna tehnologija, ki je nameščena na strežniku, ki smo ga zakupili. Omogoča nam, da se informacije med računalnikom obiskovalca in našo spletno stranjo zaklenejo, oziroma da uporabljajo enkripcijo. S tem onemogočimo nepridipravom, da bi prisluškovali in ukradli podatke.

Strani, ki uporabljajo SSL certifikat, imajo v modernih brskalnikih to označeno z zeleno ključavnico. Ta pa se nahaja poleg URL naslova. Zelena ključavnica pomeni, da uporabljamo enkripcijo, ter da je komunikacija med nami in spletno stranjo varna.

Tehnologija SSL je namenjena varovanju:

  • Bančnih podatkov strank
  • Uporabniških računov
  • Komunikacije med spletno stranjo in uporabnikom

Omenjen certifikat je izredno priporočen, če naša spletna stran ponuja možnost nakupovanja izdelkov, ustvarjanje spletnih računov ter hranjenja drugih občutljivih informacij.

Do večjega zaupanja strank

Tudi, če že imamo postavljeno spletno stran brez SSL certifikata, ga lahko vedno namestimo. Za to lahko zaprosimo tehnike, kjer imamo zakupljen strežnik. Moderni spletni brskalniki uporabnika opozorijo, če komunikacija med njim in spletno stranjo ne uporablja enkripcije. To pa hitro odvrne potencialne stranke od nakupa in ponovnega obiska naše strani. 

Tako lahko s SSL tehnologijo povečamo zaupanje naključnih obiskovalcev in rednih strank v našo spletno stran in podjetje. Poleg tega pa bomo sigurni, da so vse informacije nedostopne hekerjem in drugim nepridipravom, ki jih želijo izkoristiti za svoje namene.

Različne vrste strežnikov

Pri izbiri gostovanja spletnih strani bomo morali izbrati strežnik. Te so različni po hitrosti, možnosti nadgradnje ipd. Tako je zelo pomembno, da si izberemo primeren paket gostovanja, saj bomo tako zagotovili dobro delujočo spletno stran. 

Najbolj pogosteje uporabljeni strežniki so tako:

VPS oziroma virtualni strežnik

To je daleč najbolj razširjena vrsta gostovanja spletnih strani. V tem načinu si lahko izberemo svoj operacijski sistem ter druge parametre strežnika. Obenem pa si lahko kadarkoli povečamo zmogljivost z zakupom več procesorskih jeder, dodatnega prostora ter drugih lastnosti strežnika.

Deljeni strežnik

To je najbolj ugodna vrsta gostovanja, ki je namenjena najbolj osnovni rabi spletne strani. V tem načinu si delimo strežnik z mnogimi drugimi uporabniki, smo pa tudi omejeni s hitrostjo in drugimi kapacitetami naše spletne strani.

Namenski strežnik

Gostovanje z namenskim strežnikom nam omogoča, da imamo vso zmogljivost strežnika samo zase. To je idealno za velike projekte in druge spletne strani, kjer potrebujemo ogromno pasovne širine.

Registracija domene

Preden bomo lahko svojo spletno stran predstavili spletu, bomo potrebovali domeno. To lahko kupimo pri mnogih različnih registrarjih in drugih spletnih strani. Vedno pa je priporočeno, da to storimo pri ponudniku gostovanja spletnih strani. Temu je tako, saj se bomo s tem izognili možnim zapletom in bomo v bodoče hitreje reševali tehnične težave.

Na spletni strani www.domenca.com lahko opravimo registracijo domene, si izberemo gostovanje ter tudi SSL certifikat. S tem pa bomo lažje nadzorovali delovanje naše spletne strani, saj nam bodo vrhunski tehniki vedno priskočili na pomoč v primeru težav.