Toner za laserski tiskalnik – osnovne informacije

Laserski tiskalniki za svoje delovanje potrebujejo ustrezen toner, medtem ko v brizgalne tiskalnike vstavljamo kartuše. Kartuše vsebujejo črnilo na vodni osnovi, na voljo pa so črne in barvne, slednje zajemajo modro, rumeno in rdečo barvo, nekatere tudi sivo in dodatno črno kartušo. Toner za laserski tiskalnik pa ima drugačno sestavo.

Toner za laserski tiskalnik vsebuje drobno mleti barvni prah – običajno vsebuje črno, rumeno, modro in rdeče-vijolično barvo. Laserski tiskalniki delujejo drugače kot brizgalni – pri brizgalnih črnilo na vodni osnovi brizgne na papir, pri laserskih pa se omenjen prah, ki je v tonerjih, s pomočjo laserja med tiskanjem na papir zapeče. Tonerji so dražji od kartuš, imajo pa številne prednosti.

Sestava tonerja za laserski tiskalnik

Toner za laserski tiskalnik vsebuje fino mleti prah – v osnovi gre za drobno mleto plastiko, običajno gre za isto vrsto plastike, ki jo najdemo tudi v plastenkah oziroma embalažah, v katerih je pijača. Tonerji vsebujejo tudi delčke oglja, ki se uporabljajo kot črno barvilo, medtem ko barvni tonerji vsebujejo tudi druge elemente – kot so barvni pigmenti.

Toner za laserski tiskalnik na osnovi prahu
Toner za laserski tiskalnik je tiskalni medij na osnovi prahu, izdelan iz granulirane plastike, ki omogoča večjo natančnost in nadzor. Prah tonerja se zbere in nato prenese na papir z napolnjenim tiskalnim bobnom.

Delovanje laserskega tiskalnika je torej pogojeno s tem, da se omenjen prah s pomočjo laserja zapeče na papir. Pri tem mora biti tudi sestava tonerja takšna, da delci plastike ne ostanejo na delu tiskalnika ter da se natisnjeno ne razmaže – za to poskrbi polipropilenski vosek. Toner za laserski tiskalnik vsebuje še druge pomembne elemente, ki poskrbijo za kvaliteten tisk.

Vrste tonerjev za laserski tiskalnik

Toner za laserski tiskalnik lahko najdemo v več različicah. V osnovi govorimo o črnem barvilu, torej tiskalnikih, ki imajo samo en toner. Če imamo barvni laserski tiskalnik, potrebujemo štiri tonerje, saj bomo le tako dobili pestro barvno shemo. Odločitev je seveda pogojena z našimi potrebami oziroma pogostostjo uporabe tiskalnika.

kvalitetni toner za laserski tiskalnik z velikim številom izpisov
Standardni toner za laserski tiskalnik običajno izpiše približno 1000 do 3000 strani, medtem ko lahko kartuše z visoko zmogljivostjo to zmogljivost še povečajo.

Ko se odločamo za nakup tonerjev, lahko izbiramo med originalnimi, kompatibilnimi in obnovljenimi tonerji. Originalne izdeluje proizvajalec tiskalnika, v popolnosti se torej ujemajo s samo napravo, cenovno pa so takšni tonerji najdražji. Cenejša možnost je nakup kompatibilnega tonerja – izdelujejo jih drugi proizvajalci, kljub temu pa ustrezajo tipu oziroma modelu laserskega tiskalnika, ki ga imamo. Odločimo pa se lahko tudi za nakup okolju prijaznih, obnovljenih tonerjev – te je možno znova napolniti in so torej primerni za večkratno uporabo.

Kje kupiti kartuše za tiskalnik Samsung?

Tiskalniki so nepogrešljiv del pisarniške opreme. Nenehna potreba po uporabi računalniške opreme, cenovna dostopnost in funkcionalnost so zagotovo razlogi, da se odločimo tudi za nakup tiskalnika za domačo uporabo.

Med priljubljenimi tiskalniki so tudi tiskalniki znamke Samsung, za delovanje oziroma tiskanje pa potrebujemo tudi kartuše za tiskalnik Samsung.

Kartuše za tiskalnik Samsung so dostopne tako v papirnicah, specializiranih trgovinah kot tudi na spletu. Izbiramo lahko med črnimi in barvnimi kartušami, na voljo pa so tudi paketi, v katerih je kombinacija obeh. Menjava kartuš je enostavna in hitra. Pri nakupu kartuš pa moramo paziti, da izberemo tiste, ki so ujemajoče s tiskalnikom, ki ga imamo. 

Vrste kartuš za tiskalnik Samsung

Če se odločamo za nakup tiskalnika znamke Samsung, lahko izbiramo med klasičnimi in laserskimi tiskalniki. Razlika med obema je poleg kvalitete in načinu tiska tudi v polnilu. Kartuše za tiskalnik Samsung vsebujejo črnilo, medtem ko tonerji, ki jih potrebujemo za delovanje laserskih tiskalnikov, vsebujejo drobno mleti prah, ki se s pomočjo delovanja laserja zapeče na papir. 

Kartuše za tiskalnik Samsung vsebujejo tekoče črnilo
Kartuše za tiskalnik Samsung vsebujejo tekoče črnilo, ki med tiskanjem brizgne na papir.

Kartuše za tiskalnik Samsung pa vsebujejo črnilo oziroma imajo primesi barvil, v kolikor se odločimo za nakup barvnih kartuš. Kartuše za tiskalnik Samsung vsebujejo tekoče črnilo, ki med tiskanjem brizgne na papir. Poleg originalnih kartuš se lahko odločimo za nakup kompatibilnih; teh ne izdeluje proizvajalec tiskalnika, pač pa nek drug proizvajalec, vendar so prav tako uporabne in ujemajoče z dotičnim tiskalnikom.

Kartuše za tiskalnik Samsung in vrste tiskalnikov

V ponudbi je več tiskalnikov znamke Samsung. Izbiramo lahko med preprostimi tiskalniki za domačo uporabo ali pa tiskalniki, ki imajo več funkcij, so večji in zmogljivejši in so običajno del pisarniške opreme v službi. Skladno z našimi potrebami in zahtevami se torej lahko odločimo, kateri tiskalnik znamke Samsung bomo kupili. 

Novi tiskalnik Samsung Xpress C480W in Samsung mobilno WiFi tiskanje

Kartuše za tiskalnik Samsung vsebujejo čip, posledično pa je uporaba oziroma menjava kartuš hitra in enostavna. Paziti moramo le, da kupimo pravi tip kartuš – glede na vrsto tiskalnika se razlikujejo tudi kartuše, ki določenemu tiskalniku ustrezajo. Na spletu si lahko ogledamo, katere kartuše sodijo med priljubljene oziroma jih kupci običajno izberejo. Obenem pa je nujno, da smo pozorni na vrsto tiskalnika, ki ga imamo, saj bodo le ustrezne kartuše omogočale tiskanje.