Enotni univerzalni polnilci mobilnih telefonov

Največji proizvajalci mobilnih telefonov so se zavezali, da bodo že letos omogočili združljivost polnilcev. Za enotno platformo so izbrali mikro USB priključek.

Polnilci telefonov

Uporabniki mobilnih telefonov se namreč soočajo z neprijetnostjo, da je večina polnilcev primerna le za določen model mobilnega telefona, kar pomeni, da je polnilcev izjemno veliko, ti pa se pri uporabnikih kopičijo, saj postanejo s časom neuporabni. Poleg drugih neprijetnosti se na tak način letno ustvari tudi na tone nepotrebnih odpadkov.

Po intenzivnih, a konstruktivnih pogajanjih z evropsko komisijo, so se proizvajalci mobilnih telefonov zavezali, da bodo to težavo odpravili. V memorandumu o soglasju se tako Apple, LG; Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research in Motion (proizvajalec znanih blackberryjev), Samsung, Sony Ericsson in Texas Instruments zavezujejo, da bodo na podlagi mikro USB priključka pri polnjenju zagotovili združljivost novih mobilnih telefonov, ki omogočajo prenos podatkov.

Za mobilnike, ki omogočajo izmenjavo preko USB

Ta ukrep bo torej veljal le za aparate, ki preko USB povezave omogočajo izmenjavo podatkov, ne bo pa omogočal združljivosti niti za nekatere nenavadne formate aparatov, kot so npr. zapestni mobilni telefoni, pametne zapestnice.