Najboljša kombinacija uporabe različnih računalniških naprav

Skoraj nemogoče je, da si predstavljamo življenje brez moderne informacijske tehnologije. Že dolgo časa velja osebni računalnik kot nepogrešljiva naprava za zabavo, delo, učenje in mnoge druge aktivnosti. Večino osebnih in poslovnih uporabnikov si lasti več kot eno računalniško napravo. Temu je tako, saj so prenosniki postali izredno priljubljeni za raznovrstna opravila. Klasični namizni sistemi pa še vedno veljajo kot glavna izbira za igranje iger, težje 3D računske operacije in druge zahtevne naloge. To so samo nekateri razlogi, zakaj si je težko izbrati najboljši računalnik in ali je sploh smiselno si lastiti več kot enega. V tem članku bomo poizkušali odgovoriti na to vprašanje kot tudi izpostaviti številne prednosti različnih konfiguracij strojne opreme.

Osebni računalnik za delo ali igranje iger

Praktično vsak novejši računalnik nizkega cenovnega razreda je sposoben poganjati osnovne programe. Operacijski sistem Windows 10, 11 in prihajajoča 12-ka delujejo zelo učinkovito na novejših Intel in AMD procesorjih. Za večino uporabnikov je dovolj, če ima osebni računalnik 8 GB pomnilnika in 4-jedrni procesor. To je odlična osnova za uporabo pisarniških orodij, gledanje videov na spletu, uporabo digitalnih socialnih omrežij in mnogo več. 

namizni osebni računalnik za uporabo na stacionarni lokaciji
Namizni računalnik je osebni računalnik, zasnovan za redno uporabo na stacionarni lokaciji na mizi.

Zgodba pa je drugačna, če želimo igrati najnovejše igre ali uporabljati napredne programe, ki potrebujejo močne grafične kartice in procesorje. Za omenjene in druge naloge je idealno, če imamo osebni računalnik gamerske izvedbe z 16GB ali celo 32GB delovnega pomnilnika doma. Za osnovna pisarniška opravila pa uporabljamo prenosnik, ki je dovolj zmogljiv za vsakodnevna opravila.

Namizni računalnik za zahtevne uporabnika

Zadnja leta so zelo popularne najnovejše 3D računalniške igre. Zato ima vedno več ljudi neke vrste gamerski namizni računalnik, ki lahko poganja bolj zahtevne aplikacije. Pomembno se je zavedati, da tako imenovani gamerski računalnik je veliko bolj vsestranska naprava, kot morda sprva mislimo. Uporabljamo ga lahko tudi za poganjanje osnovnih programov, pisarniških aplikacij in še mnogo več. Zato predstavlja idealno rešitev, če nimam želje po tem, da bi si lastili več kot eden računalnik.

gamerski namzni računalniki
Večina gamerskih namiznih računalnikov ima namensko grafično kartico. To vključuje dodatne vire in procesorsko moč, ki jo bo sistem namenil izključno vizualni kakovosti. To očitno vpliva na kakovost video iger, saj zagotavlja bolj gladko hitrost sličic z veliko manj grafičnega zamika.

Mnogi uporabniki pa nimajo želje po igranju najnovejših iger. Zato so namizni računalniki nižjega cenovnega razreda ali poslovne vrste idealni. Brez težav jih je mogoče uporabljati za praktično vsako nalogo, razen za igranje iger. Zato predstavljajo odlično rešitev za uporabnike, ki večino časa preživijo na spletu, radi gledajo filme ali igrajo lažje oziroma nezahtevne igre.

NAS je odlična nadgradnja gamerskega ali poslovnega digitalnega prostora

Neglede ali si lastimo prenosnik, gamerski sistem, delovno postajo ali navadni pisarniški PC, vedno potrebujemo možnost dodatnega shranjevanja podatkov. Dandanes imamo na voljo različne proizvajalce NAS sistemov.

To je naprava, ki je namenjena shranjevanju podatkov. Deluje tako, da na 3,5, 2,5 in SSD diske shranjuje podatke.

Deluje neodvisno od drugih računalnikov, kar je izredno uporabno. Vgrajen ima uporabniški vmesnik do katerega lahko dostopamo preko spleta ali v nekaterih primerih preko HDMI vmesnika

Novejši NAS sistemi so namenjeni izdelavi varnostnih kopij, shranjevanju dragocenih slik in videov. Vsebujejo lahko eden trdi disk ali SSD ali več. Podpirajo pa tudi različne RAID konfiguracije, kar jim še poveča uporabnost v domačem ali delovnem okolju.

Strežniki s storitvami v oblaku

Poleg vseh računalniških naprav, ki jih imamo doma, uporabljamo tudi različne storitve v oblaku. Nekatere so brezplačne, druge pa plačljive. Spletno pošto, videe, glasbo in druge digitalne vsebine lahko hranijo strežniki v oblaku. To pomeni, da se vsi podatki, ki jih pošljemo v oblak, dejansko nahajajo na strežniškem trdem disku. Vseeno pa imamo dostop do teh podatkov, ne da bi potrebovali s seboj nositi trdi disk, USB ključ ali drug spominski medij. 

NAS strežnik za shranjevanje podatkov
NAS se lahko uporablja kot strežnik, ki podpira različne strežniške aplikacije, kot so datotečni strežnik, FTP strežnik, spletni strežnik, strežnik baze podatkov MySQL, poštni strežnik itd.

Večino današnjih strežnikov s storitvami v oblaku uporablja praktično do neke mere vsak uporabnik. Najbolj popularni ponudniki brezplačne elektronske pošte hranijo vso svojo vsebino v oblaku. Enako velja za socialna omrežja, spletne strani za deljenje videov in glasbe ter podobno.

Kombinacija najboljšega računalniškega nabora tehnologij

Priporočljivo je, da imamo doma več kot en računalnik. Razlog za to je zelo preprost – lahko se nam pokvari osebni računalnik kadarkoli. Takrat nam v veliko pomoč lahko priskoči prenosnik ali sekundarni namizni PC. Za uporabnike ki imajo veliko podatkov shranjenih na trdih diskih pa je uporaba osebnega strežnika v oblaku ali druge rešitve nepogrešljiva.

V tem videu je razložena razlika med NAS in zunanjimi trdimi diski ter o njunih prednostih in pomanjkljivostih.

Zelo dobra investicija v varnost podatkov predstavlja NAS sistem. Lahko ga po želji tudi nadgradimo z več diski, zunanjo enoto za shranjevanje diskov in podobno. Priporoča se ga celo bolj od storitev v oblaku, saj shranjuje podatke lokalno. Do podatkov pa lahko dostopamo iz katerekoli računalniške naprave.

Osebni računalnik in prenosnik

Bolj zahtevni uporabniki in gamerji bodo največ imeli od močnejših namiznih računalnikov z 16 GB ali več pomnilnika. Vedno pa se priporoča dodatni prenosnik za delo na terenu, v primeru okvare glavnega računalnika in podobno.

Potrebno pa je tudi upoštevati, da novejši gamerski prenosniki so izredno močni in lahko brez težav nadomestijo klasične računalniške sisteme.

Vedno pa je najboljša rešitev za shranjevanje podatkov, če imamo doma ali v pisarni NAS sistem. Idealen je tudi za shranjevanje slik trdih diskov ali SSD-jev, kot tudi raznovrstnih slik, glasbe in podobno. Priporočljiva kombinacija za gamerje je močan računalnik z 32GB rama, odlično grafično kartico in močnim procesorjem. Ni nujno, da je namizni računalnik, saj lahko uporabljamo tudi prenosnik. In seveda poleg samega računalnika tudi sistem NAS, ki bo vedno na voljo za obnovitev ali shranjevanje podatkov.