Nakup ugodnih tonerjev in kartuš za naš tiskalnik

Nakup tiskalnika je ena izmed najboljših nadgradenj našega poslovnega ali domačega okolja. To je še posebej res, če si omislimo multifunkcijsko napravo s katero lahko dokumente tiskamo, preslikamo, pošljemo preko elektronske pošte ali faksa ipd. Res pa je, da bomo sčasoma mogli kupiti nove tonerje, če uporabljamo laserski tiskalnik. Če pa imamo inkjet napravo za tiskanje, pa bomo potrebovali sveže črnilo oziroma barve. V vsakem primeru je dobro, če si znižamo vzdrževanje naprave z nakupom cenejših barv za tiskanje.

Vse kartuše vsebujejo črnilo
Vse kartuše vsebujejo črnilo, ki ga naš tiskalnik uporablja za izdelavo dokumentov in slik.

Kartuše vsebujejo barve na osnovi črnila

Vse kartuše vsebujejo črnilo, ki ga naš tiskalnik uporablja za izdelavo dokumentov in slik. To je tudi razlog, da jih moramo kupiti več, če želimo tiskati barvno in črno-belo. Novejši modeli tiskalnikov pa vsebujejo večinoma samo 2 kartuši, ki vsebujeta vse barve, ki jih potrebujemo. Slabost pa je, da se ta barva sčasoma posuši. Je pa res, da lahko hitro najdemo in kupimo poceni kartuše, ki niso originalne izvedbe, ampak so kljub temu kompatibilne z našo napravo.

Prednosti kartuš so tako:

 • Cenejše za nakup, če jih primerjamo s tonerji
 • Enostavno jih zamenjamo, ko se stare iztrošijo
 • Lahko jih kupimo v različnih izvedbah, če želimo prihraniti sredstva

Tonerji vsebujejo barvni prah

Velika prednost tonerjev je ta, da vsebujejo barvni prah, ki ohrani svojo obstojnost zelo dolgo časa. Uporabljajo jih laserski tiskalniki, ki so sposobni izdelati veliko količino kopij v zelo kratkem času. Obenem pa lahko izdelajo več dokumentov in slik kot kartuše, saj imajo večjo kapaciteto. Prednosti tonerjev so tako:

 • Dolga obstojnost
 • Barvni prah se nemudoma zapeče na papir, tako da je manjša možnost nastanka madežev
 • Sposobnost izdelave ogromnega števila slik, dokumentov in drugih listin
Kartuše
Zadnje čase so kompatibilne oziroma združljive kartuše postale zelo popularne.

Poceni kartuše lahko zasledimo v kompatibilnih in obnovljenih izvedbah

Za uporabnike, ki veliko tiskajo, je najbolje, če poizkusijo različne izvedbe kartuš. Pri nakupu tiskalnika so vedno priložene OEM kartuše. OEM je oznaka za originalno opremo, ki zagotavlja najvišjo združljivost z našo napravo in vsebuje garancijo proizvajalca našega tiskalnika.

Je pa res, da OEM kartuše niso najbolj cenovno ugodne. Tako morda niso primerne za uporabo v okoljih, kjer neprestano uporabljamo naš tiskalnik. V tem primeru je bolje izbrati poceni kartuše, ki sicer niso originalne, vendar vseeno brezhibno delujejo z našo napravo. Prednost teh pa je ta, da so veliko cenejše od originalnih.

Kompatibilne kartuše so veliko cenejše od OEM izvedb

Zadnje čase so kompatibilne oziroma združljive kartuše postale zelo popularne. Izdelujejo jih številni proizvajalci, ki niso povezani s proizvajalcem našega tiskalnika. Glavni namen teh poceni kartuš je ta, da olajšajo uporabniku vzdrževanje tiskalnika na dolgi rok. Narejene pa so tako, da imajo vgrajene dodatne funkcije, če jih primerjamo z originalnimi izvedbami. Te funkcije pa so lahko:

 • Večja kapaciteta črnila
 • Možnost ponovnega polnjenja
 • Nižja poraba barve pri tiskanju

Obnovljene kartuše imajo nizko ceno

Poceni kartuše lahko zasledimo tudi v obnovljeni izvedbi. To so obnovljene enote, ki so jih strokovnjaki popravili in ponovno napolnili z barvo. To pa pomeni, da so veliko cenejše in primerne za uporabnike, ki veliko tiskajo. Obenem pa bomo z nakupom omenjenih kartuš ohranjali okolje, saj ni potrebe po ponovni izdelavi ohišja, mikročipa in drugih delov same kartuše.

Kompatibilni tonerji so zelo popularni

Nov toner je lahko dokaj velika naložba. Res je, da z njem lahko potiskamo ogromno število listov, vendar se bo ob redni uporabi dokaj hitro iztrošil. To se večinoma pripeti ljudem v poslovnih okoljih, kjer je tiskalnih neprestano v uporabi. Priporočeno je, da v takem primeru kupimo kompatibilni toner. Omenjeni tonerji so izdelani s strani različnih proizvajalcev, ki niso povezani s proizvajalcem našega tiskalnika. Vseeno pa delujejo brezhibno v našem tiskalniku. Sama cena omenjenega tonerja pa je do 50% cenejša od originalne izvedbe

Tonerji vsebujejo barvni prah.
Velika prednost tonerjev je ta, da vsebujejo barvni prah, ki ohrani svojo obstojnost zelo dolgo časa.

Ponovno napolnjeni tonerji so primerni za vsakodnevno tiskanje

Če želimo največ prihraniti pri tiskanju, kvaliteta tiska pa ne igra velika vloge, se priporoča nakup obnovljenih tonerjev. Te so, tako kot pove ime, bili ponovno napolnjeni z barvnim prahom. Primerni so za tiskanje dokumentov in drugih listin, kjer kvaliteta ne igra velike vloge. So pa najcenejši tonerji izmed vse druge izbire.

Uporaba tonerjev v tiskalnikih in fotokopirnih strojih

Napotki za manjšo porabo barve v naši tiskalni napravi

Neglede na to, če imamo v tiskalniku kompatibilne poceni kartuše ali drugo vrsto, lahko sledimo nekaj preprostim napotkom, da porabimo manj barve. Enako pa velja za laserske tiskalnike. Priporočkupiti noveeno je, da:

 • Pustimo tiskalnik vedno prižgan, saj drugače vedno porabi malo barve, ko ga zaženemo
 • Dokumente tiskamo v nižji kvaliteti oziroma nizki DPI nastavitvi
 • V tiskalniku vklopimo EKO možnost tiskanja, če imamo omenjen program na voljo

Odlične kartuše in tonerje za vse vrste tiskalnikov je možno najti na https://www.toner123.si/. Pred nakupom novih barv za naš tiskalnik je nujno, da se vnaprej pozanimamo, kateri model tiskalnika imamo. Tako si bomo prihranili veliko skrbi, saj ne bomo naročili narobne kartuše ali tonerja.