Uporaba tonerjev v tiskalnikih in fotokopirnih strojih

Toner je prašnato črnilo, ki ga uporabljamo v fotoelektričnih tiskarskih napravah. To sta na primer kopirni stroj in laserski tiskalnik. Prašnato črnilo oziroma prašek je pretežno sestavljen iz ultrafinskih delcev, smole, plastike, kovin ali metaloidov.

Prav tako pa toner za tiskalnik vsebuje ultrafinčno nanometrično skalo. Ta se zaradi svoje teksture obnaša skoraj tako kot tekočina. Prvi toner na tržišču pa je bil mešanica prahu ter saj in črnega železovega oksida. Toner v prahu so nato v zgodnje generacije fotokopirnih strojev zlili v stekleno posodo, to zapečatili, tako so bile uporabljene tako imenovane montažne kartuše.

Barva tonerjev

Večji del tonerjev za tiskalnik je črnih. Tiskalniku ali kopirnemu stroju primarni barvni pigment omogoča ustvarjanje najrazličnejših barv. Na voljo so tudi magnetno barvilo v prahu. To se uporablja zlasti za tiskanje kod, ki se pojavljajo na dnu. Takšne kode nato lahko prebira računalnik, ki je seveda opremljen s primerno bralno glavo.

Kvalitetni toner za tiskalnik
Večji del tonerjev za tiskalnik je črnih, na voljo so tudi barvni tonerji v prahu.

Za delce tonerja je značilno, da so izjemno tanki ter imajo elektrostatične lastnosti. To olajšuje čiščenje v primeru razlitja. V primeru trenja med njimi ali proti drugim delcem pa lahko razvijejo tudi elektrostatične naboje. Zaradi omenjenega prah tonerja ne smete posesati oziroma počistiti s pomočjo gospodinjskega sesalca.

Primerno čiščenje tonerja

V primeru da se toner razširi v laserski tiskalnik ali v fotokopirni stroj, je na voljo prav poseben sesalnik. Ta vključuje električno prevodno cev ter visoko učinkovit filter.

Toner za tiskalnik vsebuje magnetni prah
Toner za tiskalnik vsebuje ultrafinčno nanometrično skalo, ki se zaradi svoje teksture obnaša skoraj tako kot tekočina. Toner se da očistiti s pomočjo posebnega sesalnika.

Toner v tiskalniku pa lahko preprosto očistite tudi z večine pralnih oblek, in sicer s pomočjo vode. Vedeti pa je treba, da mora pranje potekati s hladno vodo. To lahko izboljša možnost za uspešno čiščenje. Obenem lahko uporabite še detergente za pomivanje posode ali detergent za pranje rok. V poštev pridejo tudi drugi običajni detergenti.

Različne vrste tonerjev

Pri izbiri tonerja je potrebno najprej ločiti med različnimi vrstami oziroma možnostmi. Na voljo so:

 • originalni ali OEM tonerji,
 • obnovljeni,
 • kompatibilni,
 • napolnjeni.

Originalni ali OEM tonerji za tiskalnike je vrsta tonerjev, ki jih proizvaja proizvajalec tiskalnikov. Obnovljeni toner je toner, katerega ohišje je bilo že uporabljeno. Takšna vrsta se očisti, zamenjajo se vitalni deli ter se nato ponovno napolnijo. Kompatibilni tonerji pa so povsem novi ter so narejeni s strani neodvisnega proizvajalca. Napolnjeni pa se samo očistijo ter napolnijo s prahom.

Kaj so kartuše?

V primerjavi s tonerjem so kartuše manjše. Vsebujejo črnilo in ne prahu. Kartuše se praviloma ne uporabljajo za profesionalno tiskanje, ampak za bolj domačo uporabo oziroma za tiskanje manjših stvari. V tem primeru tudi sama hitrost tiskanja ni tako zelo pomembna. Takšen potrošni material se lahko ponovno napolni s polnilnim setom. Praviloma pa velja, da je tiskanje s pomočjo kartuš na dolgi rok cenovno dražje.

najboljše kartuše Canon
Kartuše vsebujejo črnilo in ne prahu. Najbolj poznane so kartuše Canon.

Tako kot to velja za tonerje, so tudi kartuše na voljo v različnih vrstah. Ena od možnosti so originalne, ki jih torej proizvaja proizvajalec tiskalnikov. Med najbolj poznanimi so kartuše Canon, ki najbolje delujejo v tiskalniku istega proizvajalca.

Menjava kartuše

Ne glede na to, ali ste kupili originalne kartuše, na primer kartuše Canon, ali katero koli drugo vrsto, je potrebno pri menjavi vedeti nekaj osnovnih načel. Postopek menjave je pri skorajda vseh tiskalnikih skorajda povsem enak. Razlika je samo v tem, da nekateri tiskalniki za delovanje potrebujejo dve kartuši, drugi štiri ali celo več kartuš.

Kako zamenjati kartuše Canon?

Pred zamenjavo nove kartuše se morate dobro prepričati, ali ste torej kupili primerno kartušo za svoj tiskalnik. Prav tako je dobro temeljito prebrati navodila o uporabi samega tiskalnika. Tisti tiskalniki, ki za uporabo uporabljajo več kartuš, imajo v navodilih opisan drugačen oziroma poseben postopek vstavljanja.

Navodila za zamenjavo

 • Najprej je potrebno dvigniti pokrov tiskalnika.
 • Kartuše bo podajalnik premaknil na tisto mesto, kjer se jih lahko preprosto odstrani iz tiskalnika.
 • Nato je prazne kartuše potrebno odstraniti iz tiskalnika. Ponekod lahko naletite na zaščito oziroma poseben pokrov, ki ga morate stisniti skupaj, da lahko kartušo primerno izvlečete. Spet drugi tiskalniki vključujejo manjši ročaj na sprednjem delu. Tudi tega je treba potisniti naprej.
 • Večina kartuš pa sploh nima pokrova, a imajo zatiče. Posledično je treba kartušo privzdigniti, da jo boste lahko iz tiskalnika pravilno odstranili.
 • Nato pripravite nove kartuše.
 • Odstranite še zaščitno folijo in kartušo vstavite v ležišče.
 • Vložiti jo je potrebno na povsem enak način, kot je bila prej vložena stara kartuša.
 • Primite jo za njen zgornji del ter jo ustrezno vstavite v režo.