Polnilne baterije vam pomagajo prihraniti

Imate tudi vi doma cel kup naprav, ki delujejo na baterije? Ni se jim mogoče izogniti, kajti nanje delujejo daljinski upravljalniki, ročne in čelne svetilke, stenske ure, elektronske budilke z radiem, igrače, računalniške miške, igralne konzole, fotoaparati … Poraba je precej visoka, zato vsekakor velja razmisliti o tem, koliko letno zapravite za menjavo baterij in koliko bi lahko prihranili, če bi vložili denar v polnilec (prilagojen različnim velikostim) in polnilne baterije.

Katere polnilne baterije so najbolj smiselne?

Odločiti se velja seveda za tiste, ki jih uporabljate najbolj pogosto, običajno gre za AA in AAA. Že v primeru, da jih uporabite več kot pet na mesec (torej več kot šestdeset na leto!), se vam izplača kupiti polnilne baterije in polnilec, s katerimi boste te nenehno polnili. In pri tem seveda ne boste prihranili zgolj v trgovini, temveč boste hkrati poskrbeli tudi za okolje – baterije namreč spadajo med nevarne odpadke in zahtevajo posebno predelavo.

Prihranek v številkah

Denimo, da potrebujete letno šestdeset baterij. Običajna baterija vas stane en evro, odlične polnilne baterije pa se dobi za manj kot štiri evre. Za navadne boste tako porabili 60 evrov, za eno samo polnilno, ki jih lahko nadomesti, pa štiri evre. Seveda potrebujete še univerzalni polnilnik, ki vas bo stal okoli petnajst evrov. Polnilne baterije s polnilnikom torej znesejo devetnajst evrov, temu pa lahko dodamo še evro za električno energijo, potrebno za polnjenje (čeprav boste dejansko porabili še manj kot to). Številke so torej precej zgovorne: polnilne baterije vas prvo leto stanejo tretjino cene nepolnilnih, naslednjih nekaj let pa manj kot desetino. Poglejmo v evrih: prvo leto boste prihranili 40 evrov, naslednjih nekaj let 55 evrov letno.

Kaj pa življenjska doba?

Res je, enkraten nakup ne pomeni, da boste lahko iste polnilne baterije uporabljali vse življenje, saj se tudi te izrabijo in kakovost polnjenja se zmanjša, s tem pa postane tudi uporaba po vsakem polnjenju kratkotrajnejša. Kljub temu vam bodo dobre polnilne baterije služile več let – ali boste morali vložiti v nove na tri leta ali na deset let, pa je odvisno tako od kakovosti izdelka kot od pogostosti uporabe in polnjenj. Ko izbirate polnilne baterije, torej nikar ne kupujte najcenejših, temveč raje poiščite dobre baterije za polnjenje pri specializiranem prodajalcu, ki vam lahko zagotovi tako ugodno ceno kot visoko kakovost.

Power bank je prenosna baterija velike kapacitete, katero napolnimo doma prek električnega omrežja. Preberi več …