Prenosni napajalnik za naše mobilne naprave

Dandanes so power banki postali izredno popularni pri mnogih uporabnikih mobilne tehnologije. Temu je večinoma tako, saj se je naša potreba po dodatni energiji zelo povečala. Naši mobilni telefoni, tablice, bluetooth zvočniki in druge naprave vedno od nas zahtevajo, da jih ponovno napolnimo, če jih želimo uporabljati. Power bank pa nam to nalogo močno olajša, posebej, če nimamo v okolici električnega omrežja.

Power bank in mobilni telefoni

Da bi bolje razumeli, kaj je in kako deluje power bank, si skupaj poglejmo osnovno definicijo. Je prenosna baterija, ki lahko polni razne mobilne naprave. Z napredno tehnologijo nadzira moč napajanja mobilnih telefonov, tablic in drugih naprav. Enako pa ga lahko tudi samega napolnimo preko micro USB ali USB-C vhodov.

To pomeni, da nam power bank omogoča:

  • Polnjenje mobilnega telefona na terenu ali doma, brez da bi potrebovali dostop do električnega omrežja
  • Da imamo vedno pri sebi dodatno napajanje, če ga potrebujemo
  • Da sebi ali svojim prijateljem napolnimo telefon, če smo na izletu ali nimamo dostopa do električne vtičnice

V vsakem primeru nam lahko power bank prihrani mnogo skrbi, saj nam omogoča, da imajo naše mobilne naprave vedno dodaten vir napajanja.

Različne vrste akumulatorjev

Res je, da imajo vsi power banki enako nalogo – , da z njimi napolnimo razne naprave, ko smo na terenu, vendar se med seboj lahko zelo razlikujejo. Poznamo dve glavni vrsti, ki pa sta:

  • Univerzalni

Univerzalni power bank je najbolj razširjen. Lahko ga uporabljamo z mnogimi napravami, kot so mobilni telefoni, brezžični zvoniki, tablice ipd. Sam akumulator lahko napolnimo preko USB vhoda.

  • Solarni

Najnovejši izum v mobilni polnilni tehnologiji. Solarni power banki se sami polnijo preko sončne energije. To naredijo tako, da uporabijo fotovoltaične celice, ki so razpršene po površini same naprave. Prednost je ta, da ga lahko pustimo na sončni svetlobi, da se napolni sam. Slabost pa je ta, da se polni počasneje, kot univerzalne različice.

Če veliko časa preživimo zunaj, potem priporočamo, da vsekakor imamo s seboj power bank. Odlično ponudbo bomo našli na spletni strani www.wayteq.si, kjer lahko tudi najdemo opremo za navigacijo, mobilne telefone, spominske kartice in še mnogo več.

Življenjska doba baterije

Vsaka tehnologija ima svojo določeno življenjsko dobo. Našemu mobilnemu telefonu se počasi baterija prazni, ko je prižgan in tudi, ko je ugasnjen. Obenem pa ima sama baterija omejeno življenjsko dobo, saj se sčasoma izrabi. Enako velja za power banke. Dobro je, če poznamo sledeče tehnične izraze:

  • Cikli praznjenja in polnenja

Lahko bi rekli, da je to življenjska doba baterije v power banku. Določa vrednost maksimalnega polnjenja in praznjenja same naprave. Dražji modeli z večjo kapaciteto imajo velikokrat mnogo daljšo življenjsko dobo, kot pa cenejši ponaredki. Bodimo prepričani, da kupujemo kvalitetno opremo, saj si tako zagotovimo najdaljše delovanje naše naprave.

  • Čas samodejnega praznjenja

Samodejno praznjenje se dogaja na vseh napravah, ki uporabljajo notranji akumulator. To je lahko svetilka, mobilni telefon, brezžična miške ipd. Tudi, ko je naprava ugasnjena, počasi vendar sigurno izgublja svojo moč. Lahko bi rekli, da je to čas, ki power bank lahko zadrži energijo v svojem akumulatorju, preden se sam izprazni. To je v osnovi lahko tudi več kot 6 mesecev, saj so izredno učinkoviti v ohranjanju energije, tudi ko jih ne uporabljamo.

Tehnologija vgrajenega akumulatorja v power banku

Power banki na zunanji pogled vsi izgledajo nekoliko podobno. Skoraj vsi so podolgovate oblike. Nekateri so večji, drugi manjši. Tehnologija, ki pa jo ne vidimo, pa se skriva v sami napravi. Tako imamo dve glavni različici akumulatorja, ki sta lahko:

  • Litij-ionski akumulator

Ugodna in poceni rešitev za naš power bank. Taka baterija ali akumulator lahko vase shrani veliko energije. Slabost pa je ta, da se hitro postara in izgubi svojo originalno kapaciteto. Tak power bank je idealen zaradi svoje ugodne cene. Primeren pa je tudi za razna potovanja in uporabo v javnih prostorih, saj ga lahko hitro zamenjamo, če ga izgubimo ali nam ga ukradejo.

https://www.youtube.com/watch?v=szW3nvQWr-8
  • Litij-polimerski akumulator

Malo dražji od ionske različice. Take naprave so dražje, saj imajo izredno dolgo življenjsko dobo akumulatorja. Priporočamo jih, če potrebujemo zanesljiv power bank, ki ga hranimo v avtu ali ga zelo pogosto uporabljamo.

Priporočamo, da si omislimo power bank, če veliko potujemo ali preživimo veliko časa zdoma. Izredno uporabni so tudi v primeru električnega izpada, saj z njimi lahko ohranjamo svoje mobilne telefona tudi več dni.