Najboljša kombinacija uporabe različnih računalniških naprav

Skoraj nemogoče je, da si predstavljamo življenje brez moderne informacijske tehnologije. Že dolgo časa velja osebni računalnik kot nepogrešljiva naprava za zabavo, delo, učenje in mnoge druge aktivnosti. Večino osebnih in poslovnih uporabnikov si lasti več kot eno računalniško napravo. Temu je tako, saj so prenosniki postali izredno priljubljeni za raznovrstna opravila. Klasični namizni sistemi pa še vedno veljajo kot glavna izbira za igranje iger, težje 3D računske operacije in druge zahtevne naloge. To so samo nekateri razlogi, zakaj si je težko izbrati najboljši računalnik in ali je sploh smiselno si lastiti več kot enega. V tem članku bomo poizkušali odgovoriti na to vprašanje kot tudi izpostaviti številne prednosti različnih konfiguracij strojne opreme.

Continue reading “Najboljša kombinacija uporabe različnih računalniških naprav” »

Uporaba tonerjev v tiskalnikih in fotokopirnih strojih

Toner je prašnato črnilo, ki ga uporabljamo v fotoelektričnih tiskarskih napravah. To sta na primer kopirni stroj in laserski tiskalnik. Prašnato črnilo oziroma prašek je pretežno sestavljen iz ultrafinskih delcev, smole, plastike, kovin ali metaloidov.

Prav tako pa toner za tiskalnik vsebuje ultrafinčno nanometrično skalo. Ta se zaradi svoje teksture obnaša skoraj tako kot tekočina. Prvi toner na tržišču pa je bil mešanica prahu ter saj in črnega železovega oksida. Toner v prahu so nato v zgodnje generacije fotokopirnih strojev zlili v stekleno posodo, to zapečatili, tako so bile uporabljene tako imenovane montažne kartuše.

Continue reading “Uporaba tonerjev v tiskalnikih in fotokopirnih strojih” »

Zagotovimo varnost svojih ključnih podatkov

Kljub vedno večji zanesljivost računalnikov se še vedno lahko zgodi, da pride do izgube podatkov. Trdi diski in SSD-ji se okvarijo iz številnih razlogov. Komponente, kot so matične plošče, napajalniki, delovni pomnilniki ipd. imajo omejeno življenjsko dobo. Tako se hitro zgodi, da preprosto ne moremo več dostopati do podatkov, ki so shranjeni na našem računalniku. Svoje podatke najbolj učinkovito ohranimo na varnem mestu z uporabo NAS Synology naprave. V njej se nahajajo trdi diski visokih kapacitet, ki delujejo neodvisno od našega računalnika.

Continue reading “Zagotovimo varnost svojih ključnih podatkov” »

Nakup ugodnih tonerjev in kartuš za naš tiskalnik

Nakup tiskalnika je ena izmed najboljših nadgradenj našega poslovnega ali domačega okolja. To je še posebej res, če si omislimo multifunkcijsko napravo s katero lahko dokumente tiskamo, preslikamo, pošljemo preko elektronske pošte ali faksa ipd. Res pa je, da bomo sčasoma mogli kupiti nove tonerje, če uporabljamo laserski tiskalnik. Če pa imamo inkjet napravo za tiskanje, pa bomo potrebovali sveže črnilo oziroma barve. V vsakem primeru je dobro, če si znižamo vzdrževanje naprave z nakupom cenejših barv za tiskanje.

Continue reading “Nakup ugodnih tonerjev in kartuš za naš tiskalnik” »


Kaj prikazuje sliko na računalniškem zaslonu?

Vsak računalnik je narejen iz številnih komponent. Nekatere izmed teh komponent so trdi disk, matična plošča, delovni pomnilnik ipd. Dejstvo pa je, da je grafična kartica daleč najpomembnejša. Temu je tako, saj prikazuje vse piksle na našem zaslonu, ki jih vidimo. To je nekako podobno laserskemu tiskalniku, ki nariše sliko na list papirja. Načeloma je res, da so močnejši računalniki sposobni poganjati zelo zahtevne igre in aplikacije. Temu je tako, saj so opremljeni z napredno grafiko, ki ima več delovnega pomnilnika in močan procesor. Večina modernih grafik pa lahko poganja vsaj 2 monitorja.

Continue reading “Kaj prikazuje sliko na računalniškem zaslonu?” »


Lahki in zmogljivi prenosni računalniki

Na trgu so na voljo različni prenosni računalniki. Zaradi tega je treba običajno kar nekaj pregledovanja različnih modelov, da najdemo ustreznega zase in za svoje potrebe. Če nameravamo svoj novi laptop prenašati naokrog oziroma ga vsak dan nositi s seboj v službo, na fakulteto ali kam drugam, potem je smiselno izbrati čim bolj lahek model. Dobro opcijo pa v tem primeru predstavljajo tudi tablični računalniki, saj lahko v marsikaterem primeru učinkovito nadomestijo laptop, so lažji in bolj priročni za uporabo na poti ali stran od doma kot prenosni računalniki.

Continue reading “Lahki in zmogljivi prenosni računalniki” »

Prenosni napajalnik za naše mobilne naprave

Dandanes so power banki postali izredno popularni pri mnogih uporabnikih mobilne tehnologije. Temu je večinoma tako, saj se je naša potreba po dodatni energiji zelo povečala. Naši mobilni telefoni, tablice, bluetooth zvočniki in druge naprave vedno od nas zahtevajo, da jih ponovno napolnimo, če jih želimo uporabljati. Power bank pa nam to nalogo močno olajša, posebej, če nimamo v okolici električnega omrežja.

Continue reading “Prenosni napajalnik za naše mobilne naprave” »

Kakovostni ovitki za telefon različnih proizvajalcev in modelov

Telefoni so danes eden prvih predmetov, ki jih zjutraj vzamemo v roke – če ne zaradi drugega, zato da izklopimo budilko ali da si s pomočjo dremeža kupimo še nekaj minut sladkega spanca – in eden zadnjih, ki jih odložimo, preden ponovno potonemo v sen. Z nami gredo praktično povsod, kar pomeni, da obstaja precej nevarnosti za to, da se poškodujejo. Vendar pa lahko trpežni ovitki za telefon poskrbijo, da je možnost za to precej manjša. Zaradi tega so ovitki za telefon nekaj skorajda enako obveznega kot telefon sam.

Continue reading “Kakovostni ovitki za telefon različnih proizvajalcev in modelov” »