Registracija domene neposredno na spletni strani ponudnika

Registracija domene je postopek, s pomočjo katerega lahko za določeno časovno obdobje postanete lastnik oziroma nosilec domene. Registracija se opravi direktno na strani ponudnika, postopek je zelo preprost. 

Najprej boste morali v preverjalniku poiskati želeno domeno. V njem je več kot 400 različnih domen. Domeno boste oddali v košarico ter zaključili naročilo. Ko se zabeleži transakcija oziroma ko ponudnik prejme potrdilo o plačilu, je domena registrirana. O tem vas o vseh podrobnostih takoj obvestijo na elektronski naslov, ki je bil z vaše strani naveden ob registraciji. 

Registracija, podaljšanje in prenos domene 

Registracija domene pomeni zakup proste domene. Ker jo ne morete registrirati za nedoločeno obdobje, jo morate pred potekom podaljšati. Na ta način boste obdržali lastništvo. Če domene ne podaljšate, po poteku ponovno za registracijo na voljo postane za vsakogar. 

Prenos domene navadno pomeni zamenjavo ponudnika registracije domene. Prav vsak nosilec domene ima pravico, da ima domeno registrirano pri svojem izbranem registrarju. Prenos domene lahko pomeni tudi zamenjavo nosilca domene. 

Cena za registracijo domene 

Cena je pri registraciji domene zagotovo eden od glavnih kriterijev izbire registrarja. Vsekakor pa to ne sme biti edini. Treba je preveriti, aki ne poleg ugodne cene na voljo tudi brezplačna uporaba naprednega, preglednega ter uporabniku prijaznega naročniškega centra. To je mesto, kjer lahko sproti urejate vse naročene storitve. 

V brezplačnem centru lahko svojim domenam urejate DNS zapise, lastniške WHOIS podatke, domeno podaljšujete, urejate predračune, sodelujete v partnerskem programu ter podobno. Ponujeno vam je lahko tudi brezplačno DNS gostovanje. To pomeni, da svojo domeno lahko usmerjate na poljuben IP naslov. Še zlasti je to koristno, ko spletna stran gostuje pri drugem ponudniku. Ponudniki domen vam omogočajo tudi posredovanje e-pošte na drug e-poštni predal, in sicer brez zakupljenega paketa gostovanja. 

Podatki o nosilcih domene 

Podatki o nosilcih domene so zapisani v WHOIS bazah. To so javne baze, kjer podatke lahko preveri kdor koli, ki lahko vstopa do svetovnega spleta. Posamezne vrhnje domene omogočajo zaščito, ki podatke o nosilcih zakrije. 

Večina tematskih in generičnih domen WHOIS zaščita podpira, nacionalnih domen, kot so .si, .at in .de, pa praviloma ne. 

Minimalno obdobje za registracijo domene 

Minimalna doba za registracijo domene je eno leto. Ko je domena registrirana, registracije ni mogoče stornirati. Če je ne želite uporabljati, jo lahko prepustite poteku, dokler ponovno ne postane na voljo za registracijo. 

Gostovanje spletne strani je zakup prostora na strežniku 

Na strežniku lahko zakupite prostor, ki ga namenite za shranjevanje datotek in podatkovnih baz. Te sestavljajo spletne strani ter aplikacije, vključujejo tudi shranjevanje e-pošte. 

Ponudniki spletnega gostovanja za vas pripravljajo raznovrstne pakete, ker so želje posameznikov zelo različne. Izbira paketa je odvisna predvsem od tega, zakaj boste spletno gostovanje potrebovali. Ga boste potrebovali samo za shranjevanje e-pošte ali za gostovanje ene spletne strani ali so vaše zahteve večje. Pri izbiri paketa vam lahko v največji meri pomagajo kar ponudniki sami. Koristno pa je vedeti, da lahko izbrani paket kasneje kadar koli nadgradite. Sama nadgradnja je brezplačna, plačati je treba le razliko v ceni med paketoma. 

Izbira ponudnika spletnega gostovanja 

Preden izberete ponudnika za spletno gostovanje, preverite, koliko časa se že ukvarja s tem področjem dela, ali vključuje strokovno usposobljeni kader, ali imajo primerno strojno opremo, ki zagotavlja hitro, zanesljivo ter varno gostovanje na spletnih straneh in v spletnih trgovinah. 

Dober ponudnik vključuje tudi prijazno ter hitro odzivno podporno službo, hkrati vam vzporedno ponuja še druge cenovno dostopne storitve. 

Pomembnejše karakteristike spletnega gostovanja 

Hitrost je zagotovo ena od najpomembnejših karakteristik spletnega gostovanja. Prav tako je ključno še to, da je spletno gostovanje zanesljivo. To pomeni, da je strežnik nenehno povezan s svetovnim spletom. Spletne strani, ki gostujejo na njem, pa morajo biti ves čas dostopne za uporabnike. 

Enako pomemben kot sta hitrost ter zanesljivost je tudi nivo varnosti. S sodobno programsko opremo podjetja uspešno skrbijo za najvišji nivo antivirus in antispam zaščite. S tem dobro preprečujejo možnost okužbe spletnih strani ter pošiljanja vsiljene pošte na vaše e-poštne račune. 

Strežniška oprema pod strogim varovanjem

Strežniška oprema ponudnika mora biti varovana pred izpadi elektrike, požari in drugimi podobnimi nevarnostmi ter nameščena v sobo, ki je ustrezno varovana s plinskim protipožarnim sistemom, alarmnim ter protivlomnim sistemom, klimatskimi napravami s senzorji ter UPS. Pomembna je tudi uporaba dizelskega agregata za omogočanje neprekinjenega napajanja. Soba mora biti pod 24-urnim neprekinjenim varovanjem.