Enostavna registracija domene

K sreči registracija domene poteka na sila preprost način. Najprej si boste morali izbrati primerno ime, s katerim hočete predstavljati svoje podjetje ali dejavnost. V primeru da je izbrana domena sestavljena iz dveh besed, imate na voljo dve možnosti. Ena možnost vključuje prisotnost vezaja, druga pa brez. Pogosteje se ljudje odločajo za izbor brez vezaja.

Med drugim je treba omeniti, da registracija domene s presledki ni mogoča. Prav tako v njenem imenu ni dobro pisati šumnikov, zlasti če si želite prodreti tudi na tuji trg.

Preverjanje prostih domen

Potem ko si izberete za vas primerno ime domene, morate pred samo registracijo nujno preveriti, ali je izbrana domena sploh še prosta. Registracija domene se nato lahko nadaljuje v postopku. Zajema tudi izbiro paketa za spletno gostovanje.

registracija domene za spletno stran
Za predstavitev svojega podjetja, ki ga želite predstavljati s spletno stranjo na internetu si morate izbrati in registrirati domeno, ki bo najbolj primerna. Najprej morate še preveriti ali je domena, ki ste jo izbrali sploh še prosta.

Navadno je domena registrirana za obdobje enega leta. Malo pred potekom pa je treba domeno seveda podaljšati. To se stori v primeru, če še naprej hočete, da ostane v vaši lasti. Navadno uporabniki pred potekom svoje domene prejmejo obvestilo, in sicer s strani izbranega ponudnika.

Domena kot del internetnega naslova

Registriranje domene torej vključuje tudi ime domene. Domena pa je v resnici del internetnega naslova. Vsaka spletna stran namreč vključuje določen naslov, ki se loči od drugih spletnih strani. Na takšen način je torej prav vsaka spletna stran edinstvena. Naslov si lahko zamišljate kot poštni naslov, telefonsko številko ali pa elektronski naslov.

  • Priporoča se, da je ime za domeno takšno, da lahko dobro definira spletno stran in jo loči od drugih.
  • Cilj čisto vsakega lastnika je, da je njegova spletna stran čim bolje obiskovana in da se nahaja čim bolj na vrhu iskalnih zadetkov v spletnih iskalnikih.
  • Posledično je registracija domene postopek, za katerega si morate nujno vzeti dovolj časa in seveda izbrati primerno ime domene.

Domene se med seboj razlikujejo po končnicah

Domene se med seboj razlikujejo po končnicah. Domena, ki ima končnico .com, je na primer namenjena za komercialne uporabnike. Če ima domena končnico .org, pa to pomeni, da je namenjena neprofitnim stranem.

registracija domene za slovenski prostor
Končnica .com je še vedno najboljša domenska končnica, ki jo boste našli: je najbolj poznana domenska končnica in tisto, kar pričakuje večina uporabnikov. Ljudje si jo najlažje zapomnijo. Vendar pa je za registracijo domene s končnico .com vse manj prostih domen.

Domena s končnico .si je namenjena za slovenski prostor, takšna s končnico .eu pa pomeni, da je registracija domene možna samo s strani prebivalcev Evropske unije.

Kaj je dobro vedeti o SSL certifikatu?

Vsak lastnik spletne strani je zagotovo že slišal za SSL certifikat. Mnogi od njih ga seveda imajo tudi na svoji spletni strani. A v resnici samo redki povsem dobro razumejo njegov namen oziroma delovanje, dodano vrednost in kredibilnost.

In kaj sploh je SSL certifikat? Lahko ga definiramo kot digitalno varnostno potrdilo.

Takšno potrdilo pa omogoča resničnost ter varnost spletnega mesta. Obenem z uporabo SSL protokola skrbi za šifriranje podatkov, ki se prenašajo med spletno stranjo in med njenimi obiskovalci.

Kako SSL certifikati funkcionirajo v praksi?

SSL certifikat torej deluje tako, da šifrira podatke med spletno stranjo in njenimi obiskovalci. Na takšen način učinkovito poskrbi za varovanje zaupanih podatkov, na primer za kreditne kartice, gesla, varnostne kode, domači naslov, telefonske številke in podobno.

SSL certifikat za varovanje podatkov
SSL certifikat poskrbi za varnost podatkov, ki se izmenjajo med spletno stranjo in uporabnikom.

Vse omenjene podatke certifikati SSL namreč pretvorijo v obliko, ki morebitnim nepridipravom na spletu ne bi koristili. To pomeni, da v resnici ne zmorejo videti dejanskih gesel, ampak lahko vidijo zgolj šifrirane podatke.

Neuporaba SSL certifikata

Kaj pa se zgodi v primeru, če SSL certifikata ne uporabljamo. Preprosto lahko rečemo, da pri Googlu zato dobimo črno piko. Ta bo namreč v svojem sistemu spletne strani brez certifikata označil kot nevarne oziroma nezaščitene. To pomeni, da jih bo posledično umeščal nižje pri rezultatih iskanja in vse to sporočal tudi svojim uporabnikom.

V resnici vse omenjeno lahko pomeni izjemno veliko izgubo zaupanja v spletno stran, kjer SSL certifikat ni nameščen. Lahko torej rečemo, da poslovanje brez SSL certifikata na dolgi rok sploh več ni možno.

Različne vrste certifikatov SSL

Na trgu lahko opazite več različnih vrst SSL certifikatov. Med seboj se denimo razlikujejo po načinu preverjanja lastnika spletne strani.

Vrste SSL certifikatov – preprosta razlaga SSL

Na razpolago imate brezplačni, plačljiv SSL certifikat in plačljiv certifikat z dodatnim preverjanjem. EV SSL certifikat omogoča najvišjo stopnjo varnosti. V naslovni vrstici brskalnika lahko poleg ključavnice, ki vam ponazarja varnost za povezavo, izpiše še naziv nosilca certifikata.

Ključne prednosti SSL certifikata

Za konec lahko izpostavimo vsaj tri ključne prednosti, ki vam jih lahko prinese SSL certifikat. To so boljša uporabniška izkušnja, zaščita zasebnih podatkov strank oziroma kupcev in dober glas pri Googlu.