Domene in gostovanje

Dandanes je vzpostavitev spletne strani lažje kot kadarkoli prej. Pred tem pa bomo morali opraviti registracijo domene. To je proces v katerem zakupimo ime naše spletne strani. Pri tem moramo seveda upoštevati nekaj osnovnih pravil, kot je primerna dolžina imena. Ko to storimo, pa bomo potrebovali strežnik. Izbiramo lahko med različnimi vrstami gostovanja, izmed katerih ima vsako svoje prednosti in slabosti. V vsakem primeru je dobro, če poznamo nekaj osnovnih izrazov in tehnologij, ki skrbijo, da bomo lahko prodajali naše produkte in storitve preko spleta.

Kaj sploh je domena?

Registracija domene je zelo preprosta, če vemo, kako to storiti. Preden to naredimo, pa je dobro, če vemo kaj domena sploh je. To je v najbolj osnovnem smislu človeku prijazno ime, ki je povezano z določenim IP naslovom. Te naslove uporabljajo računalniki, da med seboj komunicirajo. Na primer, mojanovadomena.si je veliko lažje zapomnljiva, kot če bi v iskalnik morali vtipkati serijo številk, kot je 14.232.532.123. Poleg tega pa domena služi tudi kot ime naše spletne strani, ki si ga bodo stranke morale zapomniti.

Gostovanje potrebuje vsaka spletna stran

Ko bomo ustvarili svojo spletno stran, bo ta potrebovala virtualen prostor, kjer bo tako rekoč doma. Ta prostor pa ji nudi strežnik. To je močan računalnik, ki lahko poganja tudi več sto ali tisoč različnih spletnih strani. Strežnik gostuje našo stran, kar pomeni, da obiskovalcu ponudi vso kodo, ki je potrebna, da se stran izriše na njegovem računalniškem zaslonu, tablici, pametnem telefonu ipd.

Ko bomo ustvarili svojo spletno stran, bo ta potrebovala virtualen prostor, kjer bo tako rekoč doma.

Trenutno je zelo popularno VPS gostovanje, saj ima mnogo prednosti pred drugimi načini gostovanja. Te prednosti so varnost, zanesljivost, ter možnost uporabe prilagojene HTML kode.

Prednosti VPS gostovanja

Ena izmed največjih prednosti VPS gostovanja je ta, da naša spletna stran nikoli ne deluje počasi. Temu je tako, saj si sredstev strežnika ne delimo z drugimi uporabniki spletnih strani. Tako nam drugi uporabniki ne odžirajo pasovne širine, procesorske moči in pomnilnika. To pa pomeni, da bo naša stran vedno delovala hitro in bila zelo odzivna.

Pri registraciji domene je tako vedno priporočljivo, da si izberemo tudi primeren strežnik. Za podjetniško rabo je skoraj vedno najboljše VPS gostovanje.

Seveda si lahko tudi izberemo namenski strežnik, kjer bomo imeli na razpolago njegovo celotno zmogljivost. To je priporočljivo za velike projekte, ki zahtevajo ogromno pasovne širine in prostora, da pravilno delujejo. Za večino uporabnikov pa je VPS oziroma virtualno gostovanja več kot dovolj.

Ena izmed največjih prednosti VPS gostovanja je ta, da naša spletna stran nikoli ne deluje počasi.

Pravila pri izbiri domene

Preden se odločimo za primerno domeno, moramo poznati nekaj osnovnih pravil. Ta pravila obstajajo z namenom zagotavljanja večjega reda in preglednosti spleta. Tako so omejitve in pravila pri registraciji domene sledeča:

  • Ime se ne sme začeti ali končati z vezaji
  • Dovoljena je uporaba številk, črk in vezajev
  • Podvajanje domen ni mogoče
  • Imena domen ne upoštevajo velikih črk
  • Možna je uporaba šumnikov
  • Najdaljše ime je lahko do 63 znakov

Načeloma zgoraj našteta pravila ne povzročajo težav, saj so zelo splošna in logična. Poleg tega pa ni priporočljiva uporaba številk in vezajev v domeni, razen če jih nekako smiselno uporabimo v samem imenu. 

Dobro je, če se izbrano ime domene ujema z našim načinom dela, obrtjo ali drugimi lastnostmi poslovanja. To pa ni seveda nujno. Veliko bolj pomembno je, da registriramo domeno, ki je krajša ter si jo lahko brez težav zapomnimo in vtipkamo v iskalnik.

Registracija domene in izbira strežnika 

Registracija domene je na voljo na različnih spletnih registrarjih. Tam lahko preverimo imena, ki so na voljo, kot si tudi izberemo končnico. Gostovanje pa bo potrebno zakupiti pri raznih podjetjih, ki se prav s tem ukvarjajo. Domeno lahko v večini primerov zakupimo za 1 leto. Po tem obdobju, pa jo bo potrebno ponovno zakupiti, če jo bomo želeli še naprej uporabljati.

Registracija domene je na voljo na različnih spletnih registrarjih.

Na spletnih straneh, kot je www.domovanje.com lahko registriramo domeno, kot tudi izberemo svoj strežnik. Na izbiro imamo vrhunske pakete VPS gostovanja, kot tudi možnost pregleda in nakupa imen domen, ki so na voljo.

Priporočljivo je, da za čim lažje poslovanje, kupimo domeno in strežnik od istega ponudnika. Temu je tako, saj bomo tako imeli vse na enem mestu. S tem pa se močno olajša in pohitri reševanje raznih tehničnih težav. 

V vsakem primeru je VPS gostovanje eden izmed najboljših načinov gostovanja, saj ga lahko prilagajamo našim trenutnim potrebam. Tako lahko zakupimo več prostora, procesorske moči in drugih lastnosti strežnika.