Kaj prikazuje sliko na računalniškem zaslonu?

Vsak računalnik je narejen iz številnih komponent. Nekatere izmed teh komponent so trdi disk, matična plošča, delovni pomnilnik ipd. Dejstvo pa je, da je grafična kartica daleč najpomembnejša. Temu je tako, saj prikazuje vse piksle na našem zaslonu, ki jih vidimo. To je nekako podobno laserskemu tiskalniku, ki nariše sliko na list papirja. Načeloma je res, da so močnejši računalniki sposobni poganjati zelo zahtevne igre in aplikacije. Temu je tako, saj so opremljeni z napredno grafiko, ki ima več delovnega pomnilnika in močan procesor. Večina modernih grafik pa lahko poganja vsaj 2 monitorja.

Različni video izhodi

Ena izmed najbolj prepoznavnih lastnost grafičnih kartic so video izhodi. Te se nahajajo na zadnji strani same kartice in določajo:

  • Koliko zaslonov lahko priklopimo na računalnik
  • Do katere resolucije bomo lahko poganjali monitor ali več monitorjev
  • Kateri monitorji, projektorji in druge naprave so kompatibilne z našim računalnikom

Najbolj prepoznaven izhod je HDMI in Display Port. Oba lahko podpirata visoke resolucije do 4K in več. Tako lahko gledamo film ali igramo igri v resoluciji 3840 x 2160 pikslov in tudi več. Seveda to ni vedno mogoče, saj za poganjanje zahtevnih 3D programov potrebujemo izredno močno grafično kartico.

V nekaterih primerih je tudi možno, da sama kartica vsebuje USB-C vhod. Tako je možno nanjo priklopiti laserski tiskalnik, miško, SSD disk, očala za virtualno realnost ipd.

Delovni pomnilnik grafične kartice

Dejstvo je, da vsaka moderna računalniška naprava vsebuje nekakšno vrsto delovnega pomnilnika. Tako ima tudi laserski tiskalnik svoj spomin, ki ga potrebuje za pravilno delovanje. Grafične kartice so na splošno znane po veliki količini delovnega pomnilnika. Ta se razteza od 1GB do 16GB in tudi več. Velja pravilo, da bomo za bolj zahtevna opravila potrebovali več pomnilnika na svoji grafični kartici.

Igre zahtevajo zelo veliko spomina za pravilno delovanje pri visokih podrobnostih in resolucijah. Močna grafična kartica nam omogoča, da igramo najnovejšo igro pri visokih resolucijah, ne da bi izkušali zatikanje, zmrzovanje, sesuvanje računalnika ipd.

Gledanje filmov in videov na spletu pa ne zahteva zmogljive grafike. Preprosto brskanje po spletu in gledanje videov lahko zmore vsak računalnik, ne da bi pri tem imel težave. Za bolj napredna opravila, kot je obdelovanje 3D grafike, pa bomo potrebovali več pomnilnika.

Moč grafičnega procesorja

Na trgu lahko zasledimo več različnih vrst skoraj vsake komponente. To lahko rečemo tudi za laserske tiskalnike, saj se vsak model močno razlikuje od naslednjega. Grafične kartice pa lahko razdelimo v dve glavni vrsti, ki pa sta:

Integrirana grafična kartica

Take grafike lahko najdemo integrirane v procesorju ali na matični plošči. Idealne so za preprosta opravila in tudi lažje igranje iger. Nimajo pa moči za zahtevna opravila na računalniku. Dandanes ima veliko procesorjev že vgrajene grafične zmogljivosti, kar olajša delo vsakodnevnim uporabnikom.

Preberite si še naslednji članek: Nakup ugodnih tonerjev in kartuš za naš tiskalnik

Nakup tiskalnika je ena izmed najboljših nadgradenj našega poslovnega ali domačega okolja. Res pa je, da bomo sčasoma mogli kupiti nove tonerje, če uporabljamo laserski tiskalnik.

Namenske grafične kartice

Namenske grafične kartice premorejo več moči. Imajo tudi veliko količino delovnega spomina in vsaj 3 video izhode. Vsebujejo jih računalniki, ki jih uporabljamo za igranje iger ali druga bolj zahtevna opravila.

Laserski tiskalniki in periferija različnih proizvajalcev

Ko se podamo na veliko spletno trgovino, kot je www.anni.si, lahko zasledimo veliko različne računalniške opreme. Tako lahko opazimo laserske tiskalnike, miške, ekrane ipd. različnih proizvajalcev. Za grafične kartice velja enako pravilo. Veliko različnih proizvajalcev ponuja svoje unikatne storitve poleg samih grafik, ki jih izdelujejo. Te pa so lahko:

  • Različna dolžina podaljšane garancije
  • Unikatna programska oprema
  • Možnost avtomatskega overclocking-a, ki pohitri delovanje 3D iger in programov
  • Dostop do popularnih spletnih igralnih platform in priložene igre ter programi

AMD in NVidia – izdelovalca čipov

Računalniki uporabljajo unikatna čipovja ali chipset-e, ki imajo svoje unikatne zmogljivosti. Te izdelujejo različni proizvajalci, ki pa med seboj tekmujejo. To lahko opazimo tudi med laserskimi tiskalniki, saj vsaka naprava uporablja različno čipovje od različnih proizvajalcev. V grafičnem svetu pa lahko opazimo, da poteka velika konkurenca med dvema glavnimi izdelovalcema čipovja. Ta sta AMD in NVidia, ki izdelujeta grafične kartice in grafične čipe različnih zvrsti in cenovnih rangov.

Načeloma med njima ni razlik za povprečnega uporabnika. Stvari pa se precej zakomplicirajo v visoko-zmogljivem računalniškem svetu. Nekateri uporabniki prisegajo na AMD, drugi pa na NVidio. V vsakem primeru obe podjetji ponujata rešitve za različne scenarije.

Vsak uporabnik lahko igra igre, oblikuje napredno računalniško grafiko, ali pa preprosto brska po spletu z AMD ali NVidia grafično kartico. Največji pokazatelj zmogljivost je načeloma cena. Temu je tako, saj je vsaka naprava, še preden pride na tržišče, testirana s strani raznih znanih spletnih portalov. To je tudi eden izmed odločilnih določiteljev končne cene, neglede na proizvajalčeve želje.