Zagotovimo varnost svojih ključnih podatkov

Kljub vedno večji zanesljivost računalnikov se še vedno lahko zgodi, da pride do izgube podatkov. Trdi diski in SSD-ji se okvarijo iz številnih razlogov. Komponente, kot so matične plošče, napajalniki, delovni pomnilniki ipd. imajo omejeno življenjsko dobo. Tako se hitro zgodi, da preprosto ne moremo več dostopati do podatkov, ki so shranjeni na našem računalniku. Svoje podatke najbolj učinkovito ohranimo na varnem mestu z uporabo NAS Synology naprave. V njej se nahajajo trdi diski visokih kapacitet, ki delujejo neodvisno od našega računalnika.

NAS Synologi za podjetja in domače uporabnike

Shranjevanje ključnih podatkov na trdem disku ali SSD-ju računalnika je res priročno. Je pa velika možnost, da jih izgubimo. Možnost izgube podatkov se še poveča, če računalnik uporablja več ljudi. Različni uporabniki hitro ponesreči izbrišejo aplikacijo ali datoteke, ki so za nas pomembne. Obenem pa so virusi in hekerski napadi vedno resna grožnja, neglede na varnost našega omrežja, protivirusnega programa ter požarnega zidu.

Svoje podatke najbolj učinkovito ohranimo na varnem mestu z uporabo NAS Synology naprave. V njej se nahajajo trdi diski visokih kapacitet, ki delujejo neodvisno od našega računalnika.

Uporaba NAS Synology nam olajša dostop do vseh podatkov, ki so za nas ključni. V samo napravo lahko namestimo diske visokih kapacitet. Na njih pa preko omrežja posnamemo varnostne kopije, slike trdih diskov, video ter avdio datoteke ipd. To je izredno uporabno v domačem okolju kot tudi podjetjih. Tudi, če se nam okvari računalnik, bodo vsi podatki še vedno dostopni na NAS sistemu.

Samodejno izdelovanje varnostnih kopij

Moderni računalniški in operacijski sistemi podpirajo samodejno izdelovanje varnostnih kopij na določeno lokacijo. Ta lokacija je lahko na zunanjem trdem disku, drugem računalniku na omrežju, USB ključu ipd. Za uporabo USB zunanjih trdih diskov ne potrebujemo nič drugega, kot prost USB vhod. To je najbolj cenovno ugodna možnost za izdelavo varnostnih kopij.

Vsi operacijski sistemi, kot so Windows, iOS ter Android podpirajo samodejno kopiranje ključnih podatkov na določen medij. Za ta namen lahko uporabimo tudi NAS Synology, saj je vedno v delovanju ter dostopno za vse uporabnike v omrežju. Mogoče pa je tudi nastaviti različne uporabniške račune, kjer je mogoče tudi nastaviti nivo dostopa do podatkov ter pravice za vsakega uporabnika.

Zunanji trdi disk za shranjevanje podatkov

Za domače uporabnike, ki ne želijo ali niso pripravljeni uporabiti omrežnih tehnologij za izdelovanje varnostnih kopij in shranjevanje podatkov, se priporoča zunanji trdi disk na USB vodilu. Je izredno ugoden za nakup ter na voljo po številnih kapacitetah od 500 gigabajtov do več terabajtov. Na voljo pa imamo tudi USB zunanje SSD diske, ki so sicer manjših kapacitet, vendar so izredno hitri.

Za domače uporabnike, ki ne želijo ali niso pripravljeni uporabiti omrežnih tehnologij za izdelovanje varnostnih kopij in shranjevanje podatkov, se priporoča zunanji trdi disk na USB vodilu.

Strokovnjaki priporočajo, da če si lastimo prenosnik ali namizni računalnik, da imamo vedno na voljo alternativni spominski medij za shranjevanje podatkov. Tako se lahko izognemo katastrofi v primeru okvare našega računalnika. Obenem pa si z zunanjim trdim diskom prihranimo stroške, ki bi nastali s profesionalnim reševanjem podatkov iz spominskih medijev.

NAS naprava nam omogoča uporabo številnih diskov

Velika prednost NAS Synology sistema je ta, da nam omogoča poljubno število diskov za uporabo. Osnovne enote podpirajo samo 1 disk. Bolj napredni modeli pa lahko sprejmejo od 2 do 16 diskov in tudi več. Nikoli pa nismo omejeni na uporabo polne kapacitete, če želimo napravo uporabljati.

Velika prednost NAS Synology sistema je ta, da nam omogoča poljubno število diskov za uporabo.

NAS lahko nastavimo tudi tako, da deluje v načinu RAID. S tem si omogočimo številne prednosti pri uporabi NAS Synology sistema na številne načine, kot so:

  • RAID 0 nam zagotovi hitrejše branje in pisanje podatkov, če združimo 2 diska v enega.
  • RAID 1 zapiše podatke na več diskov, kar pomeni, da če eden izmed diskov odpove, imamo še vedno dostop do vseh podatkov
  • RAID 5 uporablja tehnologijo block-level striping, ki še izboljša zanesljivost podatkov v primeru okvare diska
  • RAID 6 uporablja 2 sloja zapisa podatkov, kar nudi večjo zanesljivost ohranitve podatkov, če se okvari kateri izmed diskov
  • RAID 10 deluje podobno kot RAID 0, vendar s to razliko, da obenem zavaruje podatke z zrcaljenjem vsebine diskov.
Navodila za prvo namestitev in nastavitev NAS synology

Priporočila za uporabo zunanjega trdega diska

Uporaba zunanjega trdega diska nas lahko reši številnih zagat. Pri tem pa se moramo zavedati, da je to še vedno mehanična naprava. Občutljiva je na številne elemente, kot so tresljaji, vročina, nepričakovane izgube električne napetosti ipd. Priporočljivo je, da z USB diskom delamo bolj previdno – ga  odložimo na delovno površino nežno ter pazimo, da ni izpostavljen udarcem in vibracijam med delovanjem. Če imamo SSD zunanji disk, potem ni težav z vibracijami, saj ne vsebuje mehaničnih oziroma premikajočih notranjih komponent. V vsakem primeru je vedno dobro imeti dodaten disk, če moramo na varno shraniti podatke, ki so nam pomembni.