Računalnik je bil vreden pravo malo premoženje

Se še kdo spomni svojega prvega računalnika? Jaz sem bila stara 12 let, ko smo dobili prvi družinski računalnik. Seveda, najprej z operacijskim sistemom DOS. Kar mi je ostalo v spominu, je bila črna barva na ekranu in bele izpisane črke. Sploh ne vem, kaj smo počeli s tistim računalnikom. Mislim, da ga je oče potreboval za službo. Že naslednje leto pa smo imeli prvi v bloku oziroma kar prvi v naselju računalnik z operacijskim sistemom Windows. Spomnim se igric, ki so bile takrat nekaj najbolj norega in zabavnega. Pasijansa, tetris in minolovec. Velika škatla od računalnika sredi dnevne sobe je bila vredna celo malo premoženje. Kdo bi si takrat mislil, da bodo ogromne računalniške ekrane že čez nekaj let nadomestili LCD monitorji.

Lepi spomini na prve računalniške korake

Na tisti računalnik iz mojega otroštva imam prav lepe spomine. Bila sem prva v razredu, ki je seminarske naloge že lahko prinesla natipkane. Srečo sem imela za tako napredne starše. Marsikateri sošolec in sošolka niso imeli te sreče. K meni so hodili pisat skupinske seminarske naloge. In imeli smo se prav lepo.

Kmalu za tem smo dobili internet. S svojim značilnim zvokom – piskanjem in škripanjem, ter vsaj desetim neuspelim poskusom vsakič, ko si se želel povezati. Največji izum tistega časa je bil mIRC. Spletni portal za klepetanje. Priključil si se na enega ali več izbranih kanalov in klepetal s svojimi prijatelji. A še vedno je v dnevni sobi stala ogromna škatla. Takrat se nobenemu še ni sanjalo kaj so LCD monitorji.

Študentska leta in prenosni računalniki

Še vedno sem hvaležna svojim modernim staršem, da sem v svojih študentskih letih imela prenosni računalnik. Sostanovalka je imela neko škatlo z ogromnim ekranom, ki je bila sredi majhne študentske sobice prav moteča. Naslednje leto je zbrala nekaj denarja in si kupila LCD monitor.

A kar me je najbolj presenetilo. V moji prvi službi me je na pisarniški mizi čakal nek star počasen računalnik s starim ekranom. LCD monitorji so se mojemu šefu zdeli predragi. A še kako se je motil, naslednje leto si je po pregovarjanju z informatikom premislil. Vsi zaposleni smo dobili nove računalnike z LCD monitorji.

Te zanima grafično oblikovanje? Se navdušuješ nad filmi in nad čim bolj kvalitetno sliko? V teh primerih potrebuješ zmogljivo grafično kartico. Preberi več …