VPS gostovanje

Strežniki VPS so virtualni, skupno deljeni strežniki na fizičnem strežniku. Tako lahko gostujemo na enem strežniku več strank, ki si deli skupni prostor in zmogljivosti strežnika. Kot največja prednost takih strežnikov so cenejši stroški vzdrževanja in najema. Ker je VPS strežnik hitro vzpostavljen, smo skoraj takoj v nadzoru nad našo spletno stranjo.

Tukaj se lahko izpostavi, da taki strežniki zelo prilagodljivi, saj lahko stranka izbira med specifičnimi nastavitvami, ki jih naredi kot nalašč za gostovanje spletnih portalov, trgovin in ostalih okolij kjer želimo imeti maksimalen nadzor. Ker VPS strežnik deluje preko virtualnega okolja, lahko uživamo maksimalno varnost in zanesljivost, ki jo ponuja namenski strežnik.

Prednosti VPS gostovanja

Ker si taki strežniki delijo prostor na fizičnem strežniku bi lahko rekli, da so virtualni in namenski strežniki obenem z razliko, da imamo več nadzora. Kot glavne prednosti bi lahko našteli:

Varnost

  • Ker si ne delimo svojega virtualnega okolje z nikomer drugim, imamo vpogled na strežnik in njegove datoteke samo mi.

Prilagodljivost

  • S operacijskim sistemom, ki poganja VPS strežnik, imamo popolni dostop do podatkovne baze in strežniških aplikacij kot so Apache in MySql in vseh njihovih nastavitev. Tudi vzdrževanje strežnika imamo v popolni kontroli.

Preprosta uporaba

  • Ker naš strežnik poganja virtualni operacijski sistem, ga lahko nadgradimo ali znova zaženemo, ne da bi motili druge strežnike, ki si delijo virtualni prostor z našim.

Nemoteno delovanje

  • Ker imamo na VPS strežniku dodeljeno določeno količino rama, jeder procesorja in diskov, teh kapacitet nikoli ne izgubimo, saj jih nek drug strežnik ne more odvzeti.

Namensko in virtualno gostovanje

Največja razlika med skupnim in virtualnim gostovanjem je ta, da si pri skupnem web hostingu spletnih strani delimo vse vire, kot so prostor, moč procesorjev in hitrost. Podobno, kot če bi živeli v stanovanjskem bloku in bi si z drugimi stanovalci delili parkirišče, vrt in bazen.

Pri VPS gostovanju si še vedno delimo vire, ampak smo odgovorni zanje sami in nam določena količina pripada ne glede na druge stanovalce. Podobno, kot če bi rekli da imamo svoje imensko parkirišče pred stanovanjem. Skupni web hosting torej deluje malce drugače.

V vsakem primeru ima vsaka vrsta gostovanje svoje prednosti in slabosti zato se je pomembno posvetovati, kakšen način gostovanja bi nam največ prinesel glede na to kako želimo uporabljati našo spletno strani ali strani.