Web hosting ali spletno gostovanje

Verjetno ste že kdaj uspeli slišati za t. i. web hosting. V slovenščini pogosto zanj uporabljamo tudi izraz spletno gostovanje. Gre za posebno obliko storitve, ki naročniku omogoča shranjevanje datotek, elektronske pošte na strežniku, podatkovnih baz ter podobno. Ves čas pa je pri tem povezan v svetovni splet. Tovrstno storitev pa nam omogočajo ponudniki spletnega gostovanja. Nekateri od njih pri ponujanju storitve te vrste uporabljajo svoje strežnike, nekateri od njih pa svoje storitve ponujajo na strežnikih veliko večjih ponudnikov. Opravljajo torej le vlogo posrednikov.

Vrste spletnega gostovanja

Drugi izraz za web hosting je spletno gostovanje. Delimo ga na različne oblike ali vrste. Izjemno priljubljeno je t. i. deljeno gostovanje. Zanj je značilno, da na enem strežniku gostujejo spletne strani in elektronska sporočila večjega števila naročnikov. Ta oblika web hostinga večja tudi za najcenejšo in ne samo za najbolj priljubljeno storitev med uporabniki. Veliko bolj napredna oblika pa je web hosting VPS gostovanje, ki je dobila ime po angleški besedni zvezi Virtual Private Server.

Zelo posebna oblika hostinga

V povsem svojo skupino spletnega gostovanja pa sodi t. i. reseller gostovanje. Naročnik pri takem gostovanju dobi možnost za nadaljnjo prodajo. Obenem pa dobi še dostop do nadzorne plošče. V njej lahko ustvarja povsem poljubne pakete, ki jim določa cene po lastni presoji. Web hosting  take vrste nam torej omogoča tudi kar nekaj zaslužka. Za to obliko storitve se večinoma odločajo različni posamezniki, predvsem pa manjša podjetja in agencije, ki se ukvarjajo tudi z izdelovanjem in optimizacijo spletnih strani.

Kam moramo vedeti že na samem začetku?

Če se tudi mi zanimamo za storitev web hosting, moramo vedeti, da so nam na voljo tako domači kot tudi tuji ponudniki. Katerega bomo izbrali, pa je odvisno predvsem od naše narave spletnega projekta in seveda v veliki meri tudi od naših želja ter prioritet.

Za slovenske spletne strani je tako najbolje izbrati kar slovenskega ponudnika. Odzivni časi domačih obiskovalcev bodo namreč zaradi strežnika, ki je lociran pri nas, nižji. Obenem pa je za ta web hosting značilno tudi to, da bomo imeli vso tehnično pomoč v svojem, slovenskem jeziku. Za tuje projekte pa bomo morali seveda posegati po strežnikih v tujini.

Registracija domene je prvi korak k večji prepoznavnosti na internetu. Z dobro domeno boste povečali obisk na svoji spletni strani. Preberi več …